Wandelprogramma Miramonte

Het wandelprogramma loopt van zaterdag t/m zaterdag en bestaat uit vijf begeleide dagwandelingen (naar keuze 2 extra wandelroutes). Het verblijf is in landhuis Landrucci. Dit ligt tussen de heuvels van Toscane en de bergen van Umbrie vlakbij het Trasimenomeer.

We komen in onbekend gebied van Toscane en Umbrië en lopen soms over paden die zelfs niet meer bekend zijn bij de plaatselijke bevolking. Ondanks dat Toscane zo beroemd is zie je op deze paden, in dit gebied met de uitlopers van de Apennijnen, geen toeristen. We ontdekken nieuwe landschappen en horen en zien persoonsgebonden geschiedenis.
De wandelingen zijn zeer afwisselend qua natuur, sfeer, omgeving, cultuur en geschiedenis. We wandelen in de sporen van Hannibal, Fransiscus, de Etrusken, de Romeinen en het traditionele boerenleven.

SABATO: Umbrische bergen - Toscaanse heuvels

Je bent welkom vanaf 16.00 uur. Kom je met de trein dan wordt je opgehaald van het station.
De welkomstmaaltijd is om 19.00 uur. Bij aankomst kun je je verfrissen, alvast een duik in het zwembad nemen, genieten op het terras of wat boodschappen doen. Je kunt de fiets nemen naar Terontola  maar je kunt er ook makkelijk naar toe lopen.

‘s Avonds wandelen we naar het restaurant voor een zeer bijzondere heerlijke Toscaanse welkomstmaaltijd. Lucia zal vertellen over de typische eetgewoonten van Italianen. Teruglopend in het donker zul je betoverd worden door de duizenden vuurvliegjes die in deze tijd van het jaar langs de weg vliegen!

DOMENICA: Boeren op zondag

Uitrusten van de reis, een rondleiding door de landerijen van   Landrucci, wat fietsen, wandelen, zwemmen of misschien wel even naar Perugia. Landrucci ligt 1,5 km van het station Terontola.

Vanaf hier gaat er ook regelmatig een bus naar Cortona. Je kunt in de morgen ook al een korte uitgezette  rondwandeling maken via Riccio en Terontola Alta.

In de namiddag gaan we olijfolie proeven met bruschetta.  Mario, boer en beheerder van Landrucci, geeft uitleg over  100 jaar geschiedenis van Landrucci in het Val di Chiana. Daarna maken we een kleine rondwandeling door het Val di Chiana. Via landweggetjes door akkers, tuinen en wijngaarden, lopen we naar Pietraia. Hier kun je de lekkerste pizza uit de omgeving eten. Op de terugweg zien we ongetwijfeld weer vele vuurvliegjes.

LUNEDI: Een Etrusk op maandag

Lucia zal eerst een korte inleiding geven over de Etrusken. Daarna rijden we met het personenbusje naar twee Etruskische tombes. Een Italiaanse archeologe zal ons het specifieke van deze tombe laten zien en vertellen over de Etrusken in dit gebied.
Onderweg kunnen we de tuinen van een huis van de Medici bewonderen en bezoeken we een verscholen klooster met een klaterende waterval.

Via vergeten bospaadjes komen we op een bergrug met aan alle kanten uitzicht op Umbrië en Toscane. Afhankelijk van het onderhoud van de boeren kan het er dichtbegroeid zijn.
We eindigen in het Etruskische stadje Cortona. Je kunt hier een  Etruskisch museum bezoeken, door de nauwe straatjes van dit Middeleeuwse stadje banjeren of op een terrasje genieten van de pantoffelparade.

MARTEDI: Hannibal op een zijweg

Vanaf een heuveltop met aan alle kanten uitzicht begint het verhaal van Hannibal (meestal alleen nog bekend van zijn olifanten). We lopen door het bos waar hij zich met zijn troepen verscholen hield. We passeren de bron van Hannibal en kunnen koffie drinken bij vrienden van Lucia die in een soort tropisch regenwoud wonen.

Door de wandeling en de verhalen  kunnen we een beetje ervaren hoe Hannibal deze (voor de Romeinen) desastreuze slag leverde.  Een slag die van grote betekenis was voor het Romeinse Rijk en daarmee voor onze hele geschiedenis.

Verder wandelend over bergruggen heb je steeds wisselende uitzichten op het Val d’Esse, het dal van Tuoro en het Trasimenomeer. Via een zeer bijzondere olijfgaard lopen we Tuore binnen. Je kunt doorwandelen naar het dal waar de slag heeft plaatsgevonden.

MERCOLEDI: Il pace op woensdag

Je kunt een rustdag houden, lezen in boeken van de bieb, luieren bij het zwembad, winkelen op een typisch Italiaanse markt, het beroemde Siena of  het oude Perugia met zijn ondergrondse stad bezoeken. Ook zijn  Assisi en Arezzo snel bereikbaar met de trein. Voor deelnemers van de wandelweek heeft LuciaTours stadswandelingen en informatie beschikbaar voor een leuk dagje uit. Ook zijn er verschillende fietroutes beschikbaar naar bijvoorbeeld een heel bijzonder museum.

Je kunt ook het  Trasimenomeer van dichtbij bestuderen Dit is  goed en makkelijk bereikbaar met trein of fiets Je kunt om het meer heen fietsen of de boot nemen naar één van de eilanden.

Voor de onvermoeibare wandelaar is het mogelijk om een dagwandeling te maken. Het is een wandeling met veel stijgen en dalen. Je wandelt vanaf het Trasimenomeer naar het indrukwekkende Rocca. Met wandelkaart en routebeschrijving is deze wandeling goed te volgen zonder te verdwalen.

GIOVEDI: Miramonte en een zeer bijzondere boom

We wandelen zigzaggend door het liefelijke dal van Val d’Esse. We bezoeken een feodale tuin uit de vijftiende eeuw met de op één na dikste boom van Italië  (6,33 meter dik) en komen bij het genezende water van de Madonna del Bagno.

We vervolgen onze weg naar het laatste dalletje van  het oude gehucht Valecchie.  Hier kunnen we afkoelen bij een romantisch watervalletje voordat we weer gaan stijgen naar de oorsprong van de Esse, daar waar Toscane doodloopt. Na totaal vier tot vijf uur wandelen komen we bij een natuurcamping met een zeer groot natuurzwembad.  Al zwemmend heb je een prachtig uitzicht over de bergen. We kunnen hier zolang blijven als we willen. Zij die geïnteresseerd zijn in tuinieren en ecologische bosbouw kunnen een kleine rondwandeling van Wilfredo krijgen. Wilfredo die hier al twintig jaar in de bergen woont en bij de boeren werkt weet alles van de natuur, de mensen en de geschiedenis van deze omgeving.
Via een oud (dichtbegroeid) buurtweggetje vervolgen we onze weg naar Miramonte, de olijfgaard van Lucia.

's Avonds kunnen we kookles krijgen en een maaltijd bereiden met de versgeplukte groenten uit de moestuin.

VENERDI: La Cima; DE TOP OP VRIJDAG

We wandelen naar een top boven de duizend meter. (we beginnen op 800 meter). Het is de hoogste bergtop in de omgeving met prachtige vergezichten op de Apennijnen. Dalend door een kastanjebos kunnen we onderweg bramen plukken of bosaardbeitjes eten. We pauzeren in een bijna verlaten dorp. Na het lekkerste bronwater van de omgeving te hebben geproefd (volgens de laatste oude dorpsbewoners) wandelen we over bergpaadjes met groen omsloten ravijntjes; Lucia’s lievelingsdal. Het is geen lange wandeling, waardoor we deze laatste dag nog wat uit kunnen rusten, zwemmen, Cortona bezoeken, een uitleg kunnen krijgen over de ouderwetse manier van wijn maken, enz ...

Wil je een lange wandeling maken dan kun je verder wandelen naar Cortona. Dit gedeelte is met een routebeschrijving van Lucia goed te doen.

Je kunt je verblijf verlengen en een kamer of appartement te huren. Het boerenlandhuis Landrucci is uitermate geschikt om van hieruit allerlei activiteiten te ondernemen.

Wil je de uitgebreide beschrijving ontvangen met meer informatie over de wandelingen, de reis en accommodatie mail dan je adres naar info@luciatours.nl.

 

Bezielende begeleiding

De wandeltochten worden begeleid door Lucia. Zij is een Italiaans sprekende Nederlandse gids. Lucia is ervaren in het begeleiden van tochten. Ze heeft veel tijd uitgetrokken om dit specifieke gebied in Italie uitgebreid te verkennen. Zo kon zij de wandelingen zorgvuldig uitzetten en een goede opbouw in het programma maken. De wandelingen gaan over de mooiste paden die het asfalt mijden.

Lucia heeft een warme belangstelling voor deze streek. Sinds 1993 verblijft zij op de grens van Toscane en Umbrie en begeleid zij wandelgroepen. Zij kent de mensen, het werken op het land en de geschiedenis. Ze kan voor hen die dat willen daar op haar eigen enthousiaste manier over vertellen.

Lucia wandelt met kleine groepen (van 6 tot 9 personen). Dit vanuit respect voor de natuur, de omgeving, de geschiedenis en vanwege de samenwerking met de plaatselijke bevolking.
Met een kleine wandelgroep is het mogelijk om ook tijdens de wandelingen ruimte te maken voor persoonlijke interesses, wensen en vragen.

Omdat Lucia dit gebied door en door kent kan zij alternatieven aanbieden voor kortere of langere wandelingen en het programma ter plekke aanpassen. Zo kan ieder voor zich genieten van de bloemen, vogels, salamanders en andere dieren.

Je verdiepen in de geschiedenis van deze omgeving. In je eentje ronddwalen. In stilte genieten van de prachtige uitzichten of gezellig babbelend door de bergen wandelen. Je verbazen over de afwisselende wandelingen.