Olijfolie van Miramonte di Burciano

Handgeplukte olijven
Niets is leuker dan het plukken van de olijven in de rust van de nazomer. We plukken met een mandje of met een harkje. Grote olijfboeren zien zich vaak genoodzaakt een “schudmachine” te gebruiken. Dit omdat veel familieleden zoals vroeger niet meer mee helpen. Het kost teveel om het werk uit te besteden.

Een schudmachine heeft echter vele nadelen:

  • De olijven kneuzen waardoor de kwaliteit snel minder is.
  • De machines  kosten geld en onderhoud.
  • Je hebt voordurend herrie en luchtvervuiling om je heen.
  • Het hardhandig schudden van de machine is slecht voor de bomen.
  • De olijfolie is minder lang bewaarbaar en kan ranzig worden.

Wij kiezen er voor om handmatig te blijven plukken. Dit gaat veel langzamer -we zijn twee tot drie maanden bezig- maar het geeft wel de beste kwaliteit olijfolie. Daarbij kunnen we al plukkend zo ook genieten van het uitzicht, de stilte, de herfstzon of het gezellige geklets onder elkaar.

Wat is verse olijfolie?

En waar kun je het voor gebruiken……

Als de olijfolie direct van de pers (frantoio) komt heeft het een sterkere smaak. Dit blijft zo de eerste twee, drie maanden. Langzaam filtert de olie zichzelf. De “drab” zakt naar beneden en de kleur veranderd.

Onze olijfolie blijft van goede kwaliteit maar verliest door de tijd zijn uitgesproken pikante smaak. De zachte notensmaak gaat dan meer overheersen.

Deze verse Toscaanse olijfolie kun je zelfs in Italia niet in de winkels kopen (wel bij de frantoio). Nu dus ook in Nederland. Tonko, een vruchtenbomenboer in Werkhoven, komt elk jaar meehelpen plukken. Hij neemt dan direct een hoeveelheid verse, ongefilterde olijfolie mee naar Nederland.

Verse olijfolie is heerlijk op wit (liefst smaakloos) geroosterd stokbrood. Als voorgerecht maak je elke vijand tot vriend. Maar ook over aardappels (veel gezonder dan jus), in de soep en vele andere gerechten.

Onze olijfolie is in principe jaren te bewaren. Is de nieuwe olijfolie er, dan gebruiken we de oude om in te bakken. Probeer het bijv. eens met gebakken aardappels. Je proeft het verschil.

Dat je speciale olijfolie gebruiken moet om in te bakken of frituren is overigens een fabel.

Bijzonderheden

De olijfolie is ecologisch, d.w.z. dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt voor onkruidverdeling en wij organische compost hebben gebruikt. De bomen groeien op 500 meter hoogte waardoor de olijfollie een lage zuurgraad heeft. Daarnaast is de olijvengaard ver weg van autowegen waardoor er geen schadelijke stoffen van uitlaatgassen van auto's aanwezig zijn in de olijven.

Onze olijven hadden dit jaar een resa van 19%. Dit betekent weinig water en veel olie in de olijven. De olijfolie heeft een zachte notensmaak. Om de bijzondere smaak van de olijfolie te bewaren is deze niet gezeefd.

De olijven zijn vrij van de beruchte olijvenvlieg (mosca di oliv) die in het dal veel aanwezig zijn maar niet bij ons. Dit vanwege de hoogte waarop de olijfgaard ligt maar ook vanwege de geïsoleerde ligging met andere olijfgaarden. Dit maakt ook dat de olijfolie lang bewaarbaar is. De olijven zijn met de hand geplukt. Miramonte (olijfgaard van Lucia) en Burciano (olijfgaard van Wilfredo) brengen gem. per jaar 350 liter olijfolie op. Wil je dus deze speciale, bijzondere olijfolie wacht dan niet te lang met bestellen.

Goedkope olijfolie

Koop je olijfolie direct bij de boer dan weet je dat de minimale prijs € 10, per liter is. Dit is dan de échte en dus niet de bewerkte extra vergine uit de fabriek. De olie van deze boertjes hebben meestal een goede kwaliteit waar niet mee gesjoemeld is. Dit betekent nog niet dat het ecologisch is.

Wij hebben het geluk dat Tonko, een kweeperenboer in Nederland ons een paar keer per jaar komt helpen. Tijdens de reis neemt hij dan de olijfolie mee. Hierdoor blijven de transportkosten laag. Neem je, je eigen fust mee, dan is de olijfolie nog goedkoper. Tonko vindt het ook belangrijk dat ook consumenten die niet zo veel te besteden hebben toch lekker en gezond kunnen eten. Hij verkoopt, naast olijfolie en kweepeerappelsap, ook andere producten voor kleine boertjes in Nederland. Booertjes die bijv. Niet hun eigen barcode kunnen betalen. Zie voor meer informatie tklokhuis.com.

Langer leven

Echte olijfolie is niet alleen gezond; mijn zus gebruikte het zelf bij een vermageringdieet! Wil je meer weten zie “Langer leven: waarom olijfolie gezond is”.

Wil je weten wat het verschil is tussen fabrieksolie en echte olijfolie zie “Uitzending gemist” (15-01-2009), dan snap je dat de olijfolie uit de supermarkt geen echte olijfolie is maar lampenolie.

Een leuk verhaal lezen over mijn eerste olijvenpluk en de olijvenpers? Zie onder “Verder lezen” bovenin de menubalk. Overigens is het mogelijk om op Burciano of Landrucci mee te doen aan een olijfproeverij.

Ons doel is een zo ecologisch, natuurlijk mogelijke omgeving te creeeren en onderhouden. De inkomsten van de olijfolie worden gebruikt voor het verbeteren en onderhouden van bos en olijfgaard. Het is mogelijk om tijdens wandelingen deze omgeving te verkennen, of te genieten op camping Burciano van de rust en schone omgeving.

De prijzen voor de ecologische olijfolie in Nederland

  • Fles van 500 ml met etiket: € 8,50 (= € 17,- per liter)
  • Blik van 1000 ml met etiket € 16,00 (= € 16,- per liter)
  • Een blik van 3 liter € 45,00 (= € 15,- per liter)
  • Een blik van 5 liter € 65,00 (= € 13,- per liter)

De prijs is inclusief btw, fles en etiket (neem je je eigen fust mee dan is het goedkoper).

Grotere hoeveelheden volgens afspraak.

De olijfolie kan worden thuisbezorgd; info@tklokhuis.com of 06 14627512.

Op afspraak is het mogelijk om eerst de olijfolie te proeven.

De olijfolie staat in Werkhoven en Den Haag. Woon je in de buurt van Den Haag dan kun je contact opnemen met Marika / LuciaTours; +316 434 89 390.

Direct contact?

Stuur Lucia een e-mail op info@luciatours.nl. Of bel +39 0575 614369 (ook in het weekend!) en informeer naar de mogelijkheden.Wandelen in Toscane en Umbrië.
Lucia verzorgt bij aankomst gratis informatie en wandelroutes!

Meer informatie over reserveringen.

Genieten in Toscane met zingen en muziek?