Over Lucia

Ooit ben ik door mijn werk als scenarioschrijfster in Italië terecht gekomen. Vanuit Nederland werd een cursusweek georganiseerd voor schrijvers en regisseurs bij één van de meest bekende scenarioschrijvers in Italië, Tonino Guerra. (hij werkte samen met Fellini, Gebroeders Taviani en is nog steeds actief in film en poëzie). Tonino Guerra liet me zien hoe in zijn land cultuur en natuur met elkaar in harmonie kunnen zijn.

Dit was mijn eerste kennismaking met Italië.

Ik had al vaak rugzaktochten gemaakt, met name in Groot Brittannië, maar ook veel dagtochten in de Ardennen, Duitsland en Portugal. Italië was me nog onbekend. Omdat ik nu toch in Pennabilli was besloot ik te gaan wandelen in deze voor mij onbekende gebieden. Over de gebieden waar ik liep bleek alleen vrij slechte (voornamelijk Italiaanse) informatie te bestaan. Goed kaartmateriaal bleek onvindbaar. Wel ontdekte ik hoe afwisselend en prachtig de Italiaanse natuur is. Daarom verbaasde het me eigenlijk dat ik hier in het beroemde Toscane en Umbrië geen enkele toerist tegenkwam. Andere reisorganisaties, waarvoor ik gewerkt heb, o.a. in Umbrië als reisbegeleidster, blijken toch meestal over de hele bekende paden te lopen.

Nadat ik definitief de smaak van Italië te pakken kreeg heb ik enkele jaren op een kleine boerencamping in Toscane gewerkt. Ook in dit gebied, met zo veel afwisseling in geschiedenis en cultuur, bleek nauwelijks een wandelcultuur te bestaan. En er zijn nog steeds geen goede wandelkaarten van dit gebied.

Italianen wandelen zelf weinig en daarom zijn de wandelkaarten die ze wel eens maken niet gedetailleerd genoeg om mee te wandelen. Bovendien nemen ze vaak de fouten over van oudere kaarten. Verkeerd ingetekende hoogtelijnen, paden die er niet zijn of verkeerd worden beschreven...

Ik ontdekte ook wat Italianen onder mooie paden verstaan: asfalt! Hoe duidelijk ik ook zei dat ik dat niet wilde! Door die slechte kaarten en ook omdat ik nou eenmaal dat asfalt wilde vermijden, verdwaalde ik steeds. Maar ik ontdekte wel de mooiste paden en leerde de bevolking van het gebied goed kennen.

Ik besloot een tocht samen te stellen die door deze indrukwekkende natuur loopt en allerlei authentieke gehuchtjes aandoet die ik door de jaren heen ontdekt had. Zo'n tocht zou beginnende èn ervaren wandelaars moeten aanspreken. Een goede opbouw in het programma vond ik van belang, immers als je net leert fietsen ga je ook niet direct een hoge berg beklimmen. Ook wilde ik niet in grote groepen wandelen. Zo kan iedereen vanuit eigen interesse dit gebied op zich laten inwerken. Daarbij wilde ook geen totaal verzorgde reis samenstellen.

Iedereen is zo vrij om zelf te bepalen hoe men wil reizen, met wie en waar men wil eten. Je kunt op die mannier mijn wandelprogramma ook makkelijk in een langere vakantie inpassen.

Ik wandel voornamelijk in het voorjaar omdat dit de mooiste tijd is en bovendien ook nog niet te heet. Vanwege mijn kennis van het gebied begeleid ik zelf mijn tochten. Bij andere reisorganisaties stoorde ik me er vaak aan vaak dat ik groepen moest begeleiden in onbekend gebied wat ik niet eens vooraf had kunnen verkennen!

Ik begeleid nu sinds 1995 mijn eigen wandelgroepen en krijg enthousiaste reacties. Zo was het voor mij een compliment dat twee deelnemers die twee achtereenvolgende jaren mee liepen het plan hebben nogmaals mee te gaan! 'Is dat niet saai ?' vroeg ik hen (hoewel ik het erg spannend vond dat ze weer meeliepen!). 'Nee', was het antwoord, 'je vertelt steeds weer andere dingen omdat er andere interesses in de groep zijn en we zien steeds weer nieuwe dingen. En deze paden zouden we, ook al lezen we de kaart, nog steeds niet zelf kunnen vinden! Bovendien, jij vindt die wandelingen toch ook nog steeds interessant?' En dat is waar! Ook ik raak nog steeds niet uitgekeken in dit gebied dat zoveel geschiedenis met zich meedraagt en waar de natuur geen dag hetzelfde is.

Het was ook spannend om te horen hoe ervaren wandelaars mijn tocht beleefden. Zo waren er twee mensen die van Nederland naar Compostella gelopen waren en nu voor drie weken in dit gebied rondtrokken. Ze kampeerden op de camping en de laatste week van hun verblijf hebben ze meegelopen. Ze zeiden tegen me dat ik in mijn folder moest zetten: 'Je krijgt echt veel meer dan je verwacht!'

Door de opbouw zijn de wandelingen ook goed te doen voor beginners mits je hier in Nederland al in staat bent om vier à vijf uur langs het strand te wandelen. En mochten vijf dagen wandelen net iets te zwaar zijn dan is er de mogelijkheid een dag iets anders te doen of om bijvoorbeeld op de laatste dag de tocht voor de helft mee te wandelen. De deelnemers zijn van allerlei leeftijden. Het zijn vaak mensen die niet van grote groepen houden en niet gedwongen willen zijn om van 's morgens vroeg tot 's avonds laat met elkaar te moeten omgaan.

Er zijn ook deelnemers die meestal niet georganiseerd op vakantie gaan maar die dit een goede gelegenheid vinden om gebruik te maken van de kennis die er al is, zodat ze niet zelf hoeven te gaan dwalen.

Omdat Lucia Tours met kleine groepen wil werken en de prijs laag wil houden is Lucia Tours beperkt in de wervingskosten. We hopen dan ook dat niet alleen de deelnemers maar ook de lezers van deze homepage reclame zullen gaan maken.

Wellicht (weer) tot ziens in Italië.

Lucia

Direct contact?

Stuur Lucia een e-mail op info@luciatours.nl. Of bel +39 0575 614369 (ook in het weekend!) en informeer naar de mogelijkheden.Wandelen in Toscane en Umbrië.
Lucia verzorgt bij aankomst gratis informatie en wandelroutes!

Meer informatie over reserveringen.

Genieten in Toscane met zingen en muziek?